İrtifak hakkı, sahibine hakka konu olan eşya üzerinde doğrudan doğruya kullanma veya yararlanma yetkisini veren bir sınırlı bir ayni haktır. Medeni Kanun ve diğer Kanunlarda tanımlanan bu hakların taşınmazların paftasında ve sicillerinde gösterilebilmesi için irtifak hakkı tesisi işlemi yapılmalıdır.
Ayni irtifak hakkı, (Taşınmaz lehine irtifak hakkı) (Arzi İrtifak hakkı) bir taşınmazın haklarını, bir diğer taşınmaz lehine kısıtlayan; borçlu taşınmazın sahibinin mülkiyet haklarının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya alacaklı taşınmaz sahibinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya zorunlu kılan bir hak çeşididir. Ayni irtifak hakkı çeşitleri: Geçit, Üst (inşaat), kaynak hakkı ve diğer irtifaklardır.
Hakka konu taşınmaz üzerinde mülkiyet hakkı bulunmayan kişinin, mülkiyet haklarının bir kısmından (kullanma ve/veya yararlanma) faydalanmasını sağlayan haklardır. Şahsi mülkiyet hakkında birden fazla taşınmaz bu hakkın konusu olabilir ancak bunlar karşılıklı değildir. Kısaca bu haklar bir şahıs lehine kurulur ve şahıs, özel ya da tüzel kişi olabilir. Şahsi irtifak hakkı çeşitleri: İntifa hakkı, Sükna (oturma) hakkı, Üst (inşaat) hakkı, Kaynak hakkı ve diğer irtifaklardır.
Yasal temsilci